Inhoud

Inhoud Ik & Geld

Ik & Geld bestaat uit vijf modules. Doordat elke les een afgeronde eenheid is, kunnen de modules los van elkaar ingezet worden.

Mijn leefstijl

Wat is geld eigenlijk waard? Wat kun je kopen voor je geld? Ben je je bewust van de invloed van reclame en van hoeveel geld je eigenlijk uitgeeft? Daar gaat deze module over. Dit wordt gekoppeld aan de leefstijl en het bestedingspatroon van leerlingen d.m.v. de geldtypetest van www.edgie.nl.

Mijn inkomsten

Welke inkomsten hebben jongeren? Zakgeld, kleedgeld, baantje, belgeld, het zijn allemaal bronnen van inkomsten. In deze les gaan we in op die bronnen van inkomsten en hoe leerlingen ervan rond kunnen komen. Dit wordt gekoppeld aan sparen. Leerlingen doen een test wat voor spaarder zij zijn.

Mijn uitgaven

Jongeren hebben nog niet veel uitgaven. Toch verliezen ze vaak het overzicht. Dat komt bijvoorbeeld door onverwachte bijkomende kosten of doordat de voorwaarden (bij een abonnement) niet goed zijn gelezen. Deze les gaat over verschillende soorten uitgaven en de keuzes die je hebt als je op het punt staat iets te kopen. Leerlingen maken een begroting om overzicht te hebben in hun inkomsten en uitgaven en kijken of zij kunnen rondkomen.

Mijn bank

Sparen en lenen zijn, naast het betalingsverkeer, de diensten van de bank waar de meeste mensen gebruik van maken. In deze les wordt bovendien aandacht besteed aan kopen op afbetaling, rood staan en lenen (van klasgenoten en vrienden).

Mijn mobieltje

Deze module gaat over de kosten van je mobiele telefoon, een risico bij schuldenontwikkeling. Wie betaalt je rekening? Hoe hoog is deze? Jongeren hebben steeds vaker schulden. Zelf wijzen ze ‘onwetendheid’ en ‘onkunde’ aan als voornaamste redenen.

Proefdraaien?

Ben jij benieuwd naar onze lessen? En wil je graag kennismaken met een van onze lessen? Bekijk dan onze les voor de Week van het geld!